Ser Twarogowy Półtłusty wyprodukowany jest z mleka pasteryzowanego poprzez obróbkę skrzepu dodając zakwas czystych kultur mleczarskich.
Był niemal od początku istnienia mleczarni , do produkcji używano mleka krowiego ukwaszonego kulturami bakteryjnymi po uzyskaniu skrzepu prowadzono jego obróbkę po czym prasowano w prasach pyłożonych chustą, po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji krojono ręcznie i pakowano.Jest bogatym źródłem witamin oraz związków mineralnych takich jak wapń, fosfor czy żelazo. Regularne spożywanie twarogu w umiarkowanych ilościach przez dzieci, młodzież i dorosłych stanowi cenne uzupełnienie ich diety w pełnowartościowe białko zwierzęce (przypis UWM w Olsztynie WNoŻ )
Nasz produkt ma cechy tego, który był produkowany w warunkach domowych. Wieloletnia tradycja i bogate doświadczenie w przetwórstwie sprawia, że nasz ser twarogowy półtłusty cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów. Można go spożywać bezpośrednio np. położony na pieczywie albo przygotować z niego desery, pasty jak również wypiekać ciasta.
SER TWAROGOWY PÓŁTŁUSTY WYTWARZANY JEST ZGODNIE Z CERTYFIKATEM JAKOŚĆ TRADYCJA.