Przygotowanie farszu:
1. Szpinak rozmrozić. Ser zmielić (1 raz wystarczy)
2. Na patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty czosnek. Podsmażyć krótko i dodać szpinak. Smażyć na małym ogniu do odparowania wody
3. Dodać ser i dokładnie wymieszać. Wyłączyć palnik i doprawić solą i pieprzem wedle uznania (polecam dać sporo pieprzu i doprawić na pikantno)
4. Pozostawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować ciasto pierogowe
Przygotowanie ciasta pierogowego:
1. Mąkę usypać w kopczyk i zrobić w środku spore zagłębienie. Wlać wrzątek i nożem zagarniać mąkę z brzegów do środka – w ten sposób robi się ciasto zaparzane, które jest najlepsze do pierogów.
2. Znów zrobić dziurkę w środku i wbić jajko. Podobnymi ruchami noża wymieszać je z mąką.
3. Zagnieść ciasto ręcznie na jednolitą masę. Powinno ładnie odchodzić od rąk. W razie czego podsypać niewielką ilością mąki.
4. Rozwałkować cienko ciasto (Ewa Wachowicz zaleca rozwałkowanie na 5 milimetrów ale dla mnie to jakieś koszmarne nieporozumienie). Dużo cieniej wałkujemy.
5. Wykrawamy koła, napełniamy łyżeczką farszu i sklejamy. ja to robię przy pomocy plastykowego przyrządu do lepienia pierogów (w każdym supermarkecie można to kupić za kilka złotych – dobra inwestycja).
6. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy cedzakiem i na chwilę wkładamy do zimnej wody. Przekładamy na sito do odcedzenia. Gotowe!
Smacznego!