Oponki serowe

Czas 55 minut Porcji 6 Trudność łatwe

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  •  0,5 kg twarogu
  •  0,5 szklanki cukru
  •  szklanka śmietany kwaśnej 18%
  •  łyżeczka sody
  •  łyżka cukru waniliowego
  •  4 żółtka
  •  olej do smażenia
  •  cukier puder do posypania

SPOSÓB WYKONANIA

Mąkę wraz z sodą przesiewamy do miski, dodajemy twaróg przeciśnięty

przez praskę, cukier i cukier waniliowy oraz żółtka i śmietanę. Zagniatamy

gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na stolnicy podsypanej

mąką. Z rozwałkowanego na grubość 1 cm ciasta wycinamy duże kółka za

pomocą szklanki a w ich środku małe kółka za pomocą kieliszka. Smażymy

na rozgrzanym oleju (można w głębokiej patelni, na średnim ogniu by nie

spalić), z obu stron na rumiano. Po usmażeniu osączamy na ręczniku papierowym, studzimy i

posypujemy cukrem pudrem.

 

xxxx

Przepisy

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.