Drożdżówki z serem

SKŁADNIKI

  • ½ szklanki – mleka
  • 50 g – cukru
  • 50 g – masła
  • 30 g – drożdży
  • 300 g – mąki
  • skórka z pomarańczy
  • 1 – żółtko
  • szczypta soli
  • mleko do posmarowania
  • NADZIENIE
  • 300 g – sera białego
  • 1 łyżka – masła
  • 1 – żółtko
  • 1 łyżka – cukru
  • 1 łyżeczka – cukru waniliowego

SPOSÓB WYKONANIA

Mleko wlać do rondelka, postawić na kuchence. Posłodzić. Wrzucić masło. Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wlać mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Wymieszać – powinny powstać kluski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie uperfumować skórką otartą z pomarańczy. Dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrobić rękoma. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przykryć i ponownie odstawić – tym razem na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i rozwałkować. Za pomocą pierścienia wyciąć krążki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C.
Ser przepuścić przez maszynkę. Przełożyć do makutry. Dodać ciepłe masło, żółtko, cukier i cukier waniliowy. Utrzeć.
W wyrośniętych krążkach zrobić wgłębienia, np. dnem szklanki. Nałożyć farsz serowy. Posmarować mlekiem. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C. Podawać z zimnym mlekiem.

xxxx

Przepisy

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.