Delikatne i pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.
Smakują tam samo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. prosto z patelni – podsmażone na masełku 🙂
SKŁADNIKI
120 g sera białego tłustego
1 mała cebula szalotka
1/3 kg mąki tortowej
1/4 szklanki goracej wody
łyżka masła
1 woreczek kaszy gryczanej
6 listków mięty (średniej wielkości)
1 jajko
olej
sól
pieprz
OPIS PRZYGOTOWANIA
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko, odstawiamy do ostygniecia.
CIASTO : Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz 6 łyżek oleju. Wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy gorącą wodą. Ciasto dzielimy nożem na 4 części i wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odstawiamy na ok. 10 min, żeby było bardziej plastyczne.
FARSZ : Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulkę na złoto. Następnie dodajemy kaszę i jeszcze chwilę smażymy.W misce widelcem starannie rozgniatamy biały ser, aż stanie się bardziej puszysty. Dodajemy do niego kaszę z cebulką, wbijamy jajko.
Listki mięty siekamy na drobno i dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy po 1 kawałku ciasta. Za pomocą dużego kieliszka wykrawamy kółka. W środek kółek wkładamy farsz (ok. pół łyżeczki) i zaklejamy boki (dwukrotnie – tam i z powrotem). Następnie dociskamy boki widelcem, żeby bardziej dokładnie się skleiło – przy okazji otrzymamy ładny wzorek.
Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą, osoloną wodę. Po tym, jak wypłyną, czekamy ok 1 min. i wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies
były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.