Surowcem wykorzystywanym do produkcji masła extra jest śmietanka pochodząca wyłącznie z mleka krowiego poddawana procesowi zmaślania,.
Mleko do produkcji masła extra pochodzi z własnej bazy surowcowej.
Brak w nim jakichkolwiek dodatków tłuszczów roślinnych,
Masło Extra produkowane jest metodą tradycyjną, niezmienioną od 1923r. z zastosowaniem wyłącznie obróbki fizycznej – temperatura , oraz mechanicznej
– wirowanie, homogenizowanie i zmaślanie.
Jest źródłem kwasów tłuszczowych oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin z grupy A i D a także niewielkiej ilości witaminy E (źródło. NCEŻ IŻŻ)
Masło Extra wyprodukowane metodą tradycyjną jest nisko przetworzonym produktem o znakomitych walorach smakowych.
Cenione za tradycyjny naturalny i maślany smak wykorzystywane jako dodatek do wielu dań, ciast i kanapek.
PRODUKT W PEŁNI NATURALNY BEZ KONSERWANTÓW WYTWORZONY METODĄ TRADYCYJNĄ
Masło Extra posiada certyfikat systemu Jakość Tradycja.